hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, April 29, 2020

Hennie Roorda tien jaar heemraad

Deze week is het tien jaar geleden dat Hennie Roorda heemraad werd bij Waterschap Rivierenland. Na Matthieu Gremmen is ze de langstzittende heemraad en al die tien jaar is ze ook de enige vrouwelijke heemraad. 

Links een foto toen Hennie pas benoemd was, rechts een recente foto van Hennie


Hennie volgde in 2010 Arjen van Rijsdijk op die wethouder werd in de gemeente Gorinchem. Hennie begon als heemraad in waterketen, maar sinds 2019 is ze heemraad waterveiligheid. 

Vrouwen in het bestuur van waterschap Rivierenland, met Hennie tweede van links

Nog altijd is het aantal vrouwen in waterschapsbesturen geen afspiegeling van de maatschappij. Bij de verkiezingen in 2019 werden 145 vrouwen gekozen; dat is 25 procent van de in totaal 577 waterschapsbestuurders. Waterschap Rivierenland telt negen vrouwen van de dertig AB leden, dat is dertig procent en dus boven het gemiddelde van de andere twintig waterschappen. Hoeveel vrouwelijke heemraden Nederland telt, kon ik niet terugvinden. Thea de Roos deed eerder onderzoek naar de eerste vrouw ooit in het waterschapsbestuur, ze schreef er een mooi artikel over.  Het aantal vrouwen dat dijkgraaf is, staat volgens mij nu op drie; Tanja Klip, Hetty Klavers, Luzette Kroon


Tijdens de commissie Waterveiligheid heb ik Hennie gefeliciteerd met tien jaar heemraad, een mooie mijlpaal. Graag hoor ik nog eens van Hennie hoe ze die tien jaar heeft ervaren en wat ze in al die jaren heeft geleerd. En wat mijlpalen waren in als die jaren.