hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, April 21, 2020

Faunatoren open voor insecten en zwaluwen

Met het op hoogte brengen van de insectenhotels op maandag 20 april is de bouw van de Faunatoren in Dussen definitief afgerond. Twee dagen eerder werden de provisorische telefoonpalen geplaatst. Jammer dat de officiĆ«le onthulling vanwege de coronacrisis moest worden gecanceld. 

De faunatoren in Dussen


Voor de insectenhotels struinden Linda en Sylvia de Blom door de natuur en het Bos van Meeuwen. Ze vonden rietstengels, dennenappels, houtblokjes, houtsnippers en bamboe. Met behulp van wc-rolletjes werden de onderdelen op maat geknipt en gezaagd, terracotta bloempotjes werden in stukken geslagen. Voor insecten zal het een uitnodigend eldorado zijn. 


De faunatoren weerspiegelt in het water

Het wordt nog spannend of de zwaluwen de aangeboden woonruimte accepteren. De eerste huiszwaluwen zijn inmiddels gesignaleerd in het luchtruim van Dussen. Druk inspecteren ze de nestjes waar ze vorig jaar gebroed hebben. Ontdekken ze ons juweel? Het succes van een dergelijke toren hangt van veel factoren af. Is er voldoende voedsel? Is er voldoende klei aanwezig waarmee huiszwaluwen een nestkom bouwen? Aan al die voorwaarden hebben we zoveel mogelijk voldaan. Aan klei geen gebrek en ook de insecten die straks op het bloeiende zaadmengsel afkomen zijn een belangrijke voedselbron voor de pasgeboren jongen. Soms wordt een voorziening het eerste jaar al in gebruik genomen, bij vergelijkbare bouwwerken duurde het soms een jaar of langer voordat er succesvol in gebroed werd. Roel Wigman van Natuurinclusief Altena werkt inmiddels aan een informatiebord.