hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, May 22, 2020

Bloemrijke dijken als visitekaartje

Het is vandaag de dag van de biodiversiteit. En juist vandaag namen we als bestuur van Waterschap Rivierenland een besluit over meer biodiversiteit op onze dijken. Die combinatie was uiteraard puur toeval, maar wel een mooie koppeling. 

Iedereen geniet van bloemrijke dijken


En een bloemrijke dijk is niet alleen mooier, maar ook sterker. Hoe meer plantensoorten op een dijk groeien, hoe steviger de grasmat wordt. Veilige dijken zijn dus ook nog eens kleurrijke dijken. Deltacommissaris Peter Glas noemde dergelijke dijk en ook al eens Flowerpower dijken. Het waterschap werkt al langer aan meer biodiversiteit, zo voert ze proeven uit op dijkvakken om te kijken of door vroeg maaien een dijk juist nog bloemrijker wordt. 

Een bloemrijke dijk is ook een veilige dijk


Uit de reactie van Natuurwacht Bommelerwaard waarin ze boos was over het vroege maaien, blijkt wel dat bewoners volop betrokkenheid tonen bij hun eigen leefomgeving. Ook de dijken horen daarbij, op Hemelvaartdag zag ik zelf weer hoeveel mensen op zo'n mooie zonnige dag over de dijken fietsen om te genieten van ons landschap. De bloemrijke dijken zijn dan ook een visitekaartje voor ons waterschap. 

De bloemrijke dijken van Jac.P. Thijsse