hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 03, 2021

Herinneringen aan de Kritpik

Op Nieuwjaarsdag hielden we met de familie Kieboom een online nieuwjaarsborrel. Allemaal bij elkaar bezoek kon niet en zo konden we toch elkaar nieuwjaar wensen. Tijdens de online meeting hielden we een Kieboomquiz.

De Kritpik (foto archief Teun de Wit)


Één van de vragen van de quiz was hoe het eerste schip van mijn ouders heette. Nu dacht ik altijd dat het de Kritpik was, maar mijn moeder vertelde dat het de Migna was. Beide schepen waren van het zand & grindbedrijf Dranaco ut Antwerpen, zo werd me verteld op de facebookpagina Binnenvaartfoto's uit het verleden. In mijn jeugdjaren lagen we inderdaad vaak in Antwerpen en losten we zand bij Moortgat, ook al zo'n intrigerende naam uit mijn jeugd. Het laden was vaak ergens langs de Maas, zo hebben we vaak in Kerkdriel gelegen. De naam Migna voor het schip was nog wel te herleiden naar een vrouwennaam, dat wist mijn moeder ook nog wel te vertellen. 

Een familiefoto met links staand mijn vader met een geruite spencer, achter hem zijn zus Mien


Maar waar nu toch de naam Kritpik vandaag kwam? Ook mijn moeder kon het niet vertellen en even googlen leverde ook al niets op. Wel mooi dat op de facebook pagina ook een link werd gedeeld naar het schip Kritpik, inclusief foto van het schip. Het schip is gebouwd in 1957 en was 676 ton groot,  het was dus een vrij nieuw schip toen mijn ouders op dat schip voeren. Ze trouwden in 1958 en voeren een jaar op de Migna en daarna op de Kritpik. Ik ben zelf geboren in 1961 en heb dus een aantal jaren op dit schip gewoond. Het schip is inmiddels gesloopt. Vandaag 3 januari is de geboortedag van mijn vader, hij zou vandaag 85 jaar zijn geworden, maar mocht helaas niet ouder worden dan 53 jaar. Zo jammer, anders had ik hem nog eens kunnen vragen naar de naam Kritpik, want iemand moet toch weten waar die naam vandaan kwam?