hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, June 16, 2021

Goud voor Broken Circle in Emmen

Vandaag las ik een boeiend stuk in de Volkskrant over de 'Broken Circle' in Emmen, een landschapskunstwerk van de Amerikaan Robert Smithson. Hij maakte ook het kunstwerk Spiral Jetty, een van de eerste landschapskunstwerken. 

Het artikel in de Volkskrant


Het kunstwerk 'Broken Circle' bestaat vijftig jaar en is niet echt bekend. Het ligt ook verscholen op een particulier terrein, zodat het moeilijk toegankelijk is. Maar vanwege de vijftigste verjaardag kunnen speciale tickets worden geboekt voor een bezoek in combinatie met een film en een audiotour. Op de website voor de tickets staat de prachtige quote 'Nature is never finished'. Alle reden om deze zomer een ticket te boeken voor een bezoek aan de Broken Circle.


Het kunstwerk de Wassende Maan



Mijn interesse voor de Broken Circle heeft alles te maken met het kunstwerk de Wassende Maan in de Noordwaard. Het is ontworpen door Paul de Kort. De  Wassende Maan is zelfs bestempelt tot sleutelwerk van de na-oorlogse beeldende kunst. Het is niet onwaarschijnlijk dat Paul de Kort zich heeft laten inspireren door de Amerikaan Robert Smithson. En net als bij het kunstwerk Broken Circle lees je over de discussie of je zo'n landmark in stand moet houden of dat het ook mag opgaan in de natuur en dan als het ware vanzelf verdwijnt. Bij de Wassende Maan zie je hetzelfde gebeuren. Het Volkskrantartikel  is in elk geval een aansporing om snel weer te gaan kijken bij de Wassende Maan. Als je niet oplet is het straks inderdaad geheel verland en niet meer herkenbaar als labyrint. Persoonlijk zou ik dat jammer vinden, maar dat raakt wel aan de discussie of je het nu wel of niet moet laten opgaan in het landschap.

Spiral Jetty, Broken Circle, de Wassende Maan