hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, June 14, 2021

Plan 't Loev moet echt de prullenbak in na vernietigend oordeel van ICOMOS

Met een licht gevoel van schaamte las ik het advies van ICOMOS over het aanwijzen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot Werelderfgoed. De NHW is Werelderfgoed waardig, maar het oordeel over bouwplan 't Loev is vernietigend.

Het plan 't Loev tegen de vesting van Woudrichem


Heel dicht bij het vestingstadje Woudrichem ligt een industriegebied dat wordt ontmanteld en vervangen door een woonwijk, deels gewijd aan sociale huisvesting. In theorie biedt de transformatie de kans om de kwaliteit van het milieu te verbeteren. Helaas plant het project een groot achthoekig gebouw met uitzicht op de muren van de oude stad en een massief gebouw aan de andere kant van het gebied. Resulterend in een impact die nog erger kan zijn dan de huidige. ICOMOS raadt aan deze ontwerpoplossing met spoed te heroverwegen. 

De NHW is Werelderfgoedwaardig zo schrijft ICOMOS


Als je dit leest, rest er slechts een oplossing. Het huidige plan op 't Loev moet de prullenbak in. Ontwerpers moeten terug naar de tekentafel. Daarbij moet veel meer rekening gehouden worden met Unique Value Standerds van het Werelderfgoed. Onze regio ging al eens eerder de fout in met het plan voor de aanleg van een bedrijventerrein bij Werkendam in het schootsveld van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ze zijn dus hardleers. Wanneer gaat de gemeente Altena nu eindelijk serieus werk maken van de kracht van cultuurhistorie

Verdwenen fortwachterswoning bij Fort Altena


Zo lezen we in de kadernota 2022 dat sprake is van een 'visie op de vesting'. Staat daarin ook iets over het bouwplan op 't Loev? Zo ja, wat dan? Eerder was sprake van het opstellen van een kerkenvisie, daar is in de kadernota 2022 niets terug te lezen. Ook zou komend najaar het beleid cultuurhistorie worden vastgesteld in samenspraak met Erfgoed Altena. Alleen weet Erfgoed Altena nog steeds niet hoe dat opgepakt gaat worden. Maar ja, als je als gemeente nog niet eens een fulltime ambtenaar voor erfgoed in dienst hebt, maar dit overlaat aan iemand die dit 'erbij' mag doen, hoe serieus ga je dan om met erfgoed beleid?