hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 15, 2021

Theaterspektakel met Sicco Mansholt bij Kees van Japke

Bij cafetaria ’t Zwaantje wordt 27 tot en met 31 juli een theatervoorstelling over Sicco Mansholt opgevoerd door Toneelgroep Jan Vos. Zij speelden in 2018 het theaterstuk ‘Koning van het Grasland’ op een boerderij in Babylonienbroek.


Het stuk Koning van het grasland werd gespeeld in een grote tent in de wei


De opvoering van het stuk bij ’t Zwaantje – meer bekend als het café van Kees van Japke – staat in het teken van het eeuwfeest van het cafetaria van Nelly en Dirk van Wijk. Dat was najaar 2020, maar vanwege corona kon dat niet gevierd worden. De voorstelling over Sicco Mansholt is eerder in 2014 en 2015 in het land gespeeld en is nu vernieuwd  met aandacht voor de klimaatverandering en de stikstof-crisis. In het stuk wordt de vraag gesteld waar niemand in de samenleving zich meer aan kan onttrekken: heb jij de moed om je leven te veranderen? En hebben wij, als maatschappij, de moed om een nieuwe koers te gaan varen? Het verhaal gaat over Sicco Mansholt, eurocommissaris van landbouw, hij staat aan de vooravond van zijn pensioen. Maar als hij kijkt naar de verwoestende gevolgen van zijn beleid voor natuur en milieu, slaat de schrik hem om het hart. Aangemoedigd door stagiaire Petra Kelly, klimt hij voor de laatste keer op de barricades.