hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 09, 2021

Ode aan het landschap

In 2021 brengt Nederland een Ode aan het Landschap van de Hollandse Waterlinies – de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen.  Tijdens Ode aan de Hollandse Waterlinies maak je kennis van de geheimen, verhalen en bijzondere objecten uit de Hollandse Waterlinies door vele mooie activiteiten. 

Het Liniepad met de Zandwijkse molen op de achtergrond


Door de aanleg van de ecologische verbindingszone Nieuwe Hollandse Waterlinie inclusief de aanleg van het Liniepad werd ik bijna tien jaar geleden getroffen door de schoonheid van het linielandschap.  De Nieuwe Hollandse Waterlinie had al een warm plekje in mijn hart vanwege mijn liefde voor historie. Maar op het Liniepad komen cultuur, natuur en erfgoed samen. Die mooie plek inspireerde mij in 2012 om het Liniepadfestival op te zetten. Dat festival wil bezoekers laten genieten van de weidsheid van het landschap langs het Liniepad.

Hollandse landschappen schilderen tijdens langs het Liniepad



Beleving van natuur, cultuur en erfgoed vormen de verbindende schakels tijdens het festival. Muziek, theater en landschapskunst rijgen zich aaneen als een kralensnoer van verhalen, dromen en gedichten. Laat je meevoeren op de stroom en geniet van de creativiteit die ontspruit aan het landschap. Met schuilen in een donkere bunker, verhalen van Jan Soldaat of muziek maken met een waterorgel van rivierwater. Een jasje breien voor een bunker, klei en hout omvormen tot waterdruppels of op safari door de natuur. Soms mag je meedoen, soms mag je toekijken, maar altijd en overal mag je genieten van het landschap. Dit jaar wordt het Liniepadfestival gehouden van 11 tot en met 19 september en verbindt zo het weekend van Open Monumentendag met de eerste Kunstroute van Altena in Almkerk.