hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, June 24, 2021

Meuzikken in Algiers

Nel van As heeft opnieuw een boek geschreven over Meuzikken in het buitenland, deze keer belicht ze de historie van Meuzikken in Algiers. Het gaat over mannen die in 1934 in Algiers hebben gewerkt. 

Het boek Meuzikken in Algiers


De foto’s tonen het waterwerk, zoals dat door Werkendammers vele jaren werd uitgevoerd. Het werk was aangenomen door Firma Ackermans en Van Haaren. De firma van Oord was de aannemer voor het zinkwerk, Algiers, de hoofdstad van Algerije was destijds een  Franse kolonie. De voertaal was ook Frans. Een aantal foto’s geven een beeld van Algiers in die tijd..

Er is in 1934 een foto gemaakt van de Werkendammers en Algerijnen. Deze foto is in Werkendam bekend, waarschijnlijk hebben verschillende Werkendammers de foto gekregen of misschien is de foto later bijgemaakt. De kwaliteit en de compositie van de foto is goed. Toch was het moeilijk om de mensen op te foto te herkennen.

In het volgende gedeelte worden de gezinnen van de betrokkenen beschreven. De vrouwen waren wel gewend dat hun mannen en zonen buitenaf werkten. Soms gingen de vrouwen mee naar het werk, zoals in Shanghai, Argentinië en Frankrijk. Voor zover bekend zijn er geen vrouwen meegegaan naar Algiers. De vrouwen die thuis bleven, zorgden voor de kinderen, voor zieken in de familie en in de buurt. Makkelijk zal dat voor hen niet zijn geweest om in die sobere tijd kinderen van voedsel en kleding te voorzien. Bij de meeste verhalen zijn foto’s toegevoegd, dank zij informanten die mee gingen speuren.

Het boek heeft 121 blz. met index en een harde kaft. De adviesprijs is 23.44 euro. Bij voorintekening is de prijs 20 euro exclusief verzendkosten. Een boek bestellen kan via pjvas@kpnplanet.nl. De intekentermijn stopt op 3 juli 2021.