Liniecrossers, frontkoeriers van het verzet
Na het lezen van het boek 'Liniecrossers, frontkoeriers van het verzet' van Jelle Simons heb ik nog meer bewondering gekregen voor het bijzondere werk van de liniecrossers in de Biesbosch. Het boek is echt een aanrader voor wie meer wil begrijpen van het verzetswerk in en rond de Biesbosch.
Het boek plaatst het werk van de crossers in breder perspectief |
In het boek wordt het werk van de Liniecrossers in een breder perspectief geplaatst en dat maakt het boek zo waardevol. De verhalen van de crossers waren in Werkendam en omstreken wel bekend, maar de impact van hun werk was veel groter. Dat is juist de meerwaarde van het boek van Jelle Simons. Hij heeft in archieven gegraven en vond zo veel nieuwe informatie. Hij schetst ook de ontwikkeling van de groep Albrecht die werd opgezet als 'spionagenetwerk' in Nederland om zo London van informatie te kunnen voorzien over de Duitse troepenbewegingen.
Willen van der Mast was gelegerd op Fort Altena |
In het boek wordt ook de rol van Frank van der Mast uit de doeken gedaan. Hij was als beroepsmilitair in 1939-1940 gelegerd op Fort Altena en raakte betrokken bij de groep Albrecht. Zij kozen Hank als een van hun hoofdkwartieren voor het verspreiden van inlichtingen door het hele land. Ik mocht al eens meer over Willem (Frans) van der Mast horen van zijn zoon Ferdinand, die ik ontmoette op een bijeenkomst in het Biesbosch Museumeiland.
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home