hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, July 20, 2021

Eindelijk wordt er gebouwd op de Burcht!

Wethouder Shah Sheikkariem heeft vandaag de eerste paal geslagen voor woningen op De Burcht in Werkendam. Hiermee is de eerste fase van de bouw van 53 woningen gestart. Zo werd in juli 2006 - vijftien jaar geleden! - al archeologisch onderzoek gedaan in het gebied, waarbij resten van de Middeleeuwse Burcht werden blootgelegd. 

Wethouder Shah Sheikkariem sloeg vanmiddag de eerste paal voor de nieuwbouw


In 2008 was er een plan voor de bouw van appartementen in de vorm van een burcht met op de begane grond ruimte voor winkels. Nu worden in de eerste fase van het bouwplan door projectontwikkelaar Jaap Boer van Burgho B.V. 21 woningen bouwen. Deze bestaan uit 14 sociale huurwoningen die Bazalt Wonen gaat verhuren en 7 geschakelde koopwoningen voor senioren. De kopers waren bij het slaan van de eerste paal aanwezig op de bouwlocatie. 

Op de wallen van Slot Loevestein ligt de laatste bewoner - Adriaan van Helden - van de Burcht in Werkendam begraven


De woningen worden naar verwachting voor de bouwvakantie in 2022 opgeleverd. Historische locatie De woningen worden naast de locatie gebouwd waar het kasteel ‘De Burcht’ heeft gestaan. Wethouder Shah Sheikkariem: “Het gebied waar de woningen komen is een unieke plek nabij een historische locatie midden in het centrum van Werkendam. De opgravingen en onderzoeken van enkele jaren geleden hebben prachtige inzichten gegeven die we koesteren”. Uit onderzoek en opgravingen in opdracht van de gemeente Altena blijkt dat het aannemelijk is dat De Burcht aan de noordwestzijde van het plangebied stond. Daar is ook de rand van de vroegere kasteelgracht aangetroffen. 


Maquette van het oude bouwplan, deze foto dateert al van 2005!



Naast koopwoningen voor onder andere senioren, worden sociale huurwoningen gebouwd die ook geschikt zijn voor starters in de huursector. Ook is er in het totaalplan ruimte voor verhuur in de vrije sector. Ook daar is vraag naar. Het plan omvat in totaal 53 woningen.  Ontwikkelaar Jaap Boer laat de woningen in drie fases bouwen. De woningen van fase 2 en 3 komen nog in de verhuur en verkoop. In het tweede kwartaal van 2022 start de bouw van fase 2. Dit zijn 22 appartementen in zowel de koopsector als de vrije huursector. Fase 3 is de bouw van 10 patiobungalows. De start van die verkoop is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022.