hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, July 15, 2021

Gemeente Altena koopt grond aan op de Burcht

Wat een goed nieuws, de gemeente Altena heeft de grond aangekocht waar de Burcht van Werkendam heeft gestaan. Direct onder het maaiveld liggen de restanten van de muren van de Burcht. 

Restanten van de Burcht op het perceel Hoogstraat 73 te Werkendam


Wat er nu gaat gebeuren met de grond is nog niet helemaal duidelijk, maar jaren geleden vroeg de voormalige gemeente Werkendam al eens naar ideeën voor herinrichting van dit gebied om zo de historie van de Burcht levend te houden. Die plannen kunnen nu dus daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden, nu de gemeente zelf grondeigenaar is geworden.

Proefsleuf voor opgraving met op de achtergrond de ouderenwoningen aan de Burcht


In het plangebied de Burcht wordt gestart met de bouw van woningen, het startsein is op 20 juli. In het gebied wordt tussen het Bergscheveld en de Burcht een nieuwe straat aangelegd, deze krijgt de naam van de vroegere burgemeester H.F. van der Elst, hij was van 1858 tot 1859 burgemeester van Werkendam. Hij was maatschappelijk zeer betrokken, onder zijn bewind heerste in het dorp een cholera epidemie. Door het bezoeken van patienten werd hij zelf besmet en stierf uiteindelijk aan cholera.