hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, April 22, 2006

Dag 112: Loflied op de sterke vrouw

Toontje Sprenger, het eerste vrouwelijke
raadslid in Altena


“Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Zij is meer waard dan edelstenen” (Spreuken 31 vers 10)

In de Joodse traditie wordt veel waarde gehecht aan de uitleg van de bijbel. Bijbelteksten worden aan het leven getoetst en het leven aan de bijbel (Midrasj). In onze Christelijke traditie wordt veel meer nadruk gelegd op de letterlijke betekenis van bijbelteksten. Dit leidt tot uitspraken als ‘de bijbel is van kaft tot kaft’ waar. Zo kan het gebeuren dat in orthodoxe kringen de zwijgteksten van Paulus steeds opnieuw worden gebruikt om vrouwen het recht op spreken in de gemeente te ontzeggen. Naast het letterlijk nemen van teksten spelen ook bijbelvertalingen een grote rol. In oudere bijbelvertalingen staat boven Spreuken 31:10-31 ‘de lof op de degelijke huisvrouw’. In de nieuwe bijbelvertaling staat boven dezelfde tekst ‘Loflied op een sterke vrouw’. En dat laatste klinkt toch heel anders.
Waarom ik mijn lezer deze keer vermoei met al deze bijbelkennis? Aanleiding daartoe is de nota die de SGP heeft uitgebracht over het lidmaatschap van vrouwen ‘Man en vrouw schiep hij hen; politieke participatie in bijbels perspectief’. (te downloaden via www.sgp.nl) Daarin wordt uitgebreid in gegaan op bijbelteksten in relatie tot het lidmaatschap van vrouwen van deze partij. Maar zoals reeds eerder geschreven, de bijbel is voor velerlei uitleg vatbaar. Het goede nieuws is uiteraard dat vrouwen nu lid mogen worden van de partij, zo adviseert het hoofdbestuur. Het slechte nieuws is dat ze nog steeds geen regeerambt voor de SGP mogen vervullen.