hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, July 11, 2006

Dag 192: Merwede-Lingelijn


De provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam en Geldermalsen hebben op vrijdag 7 juli, door middel van het ondertekenen een Bestuursovereenkomst, harde afspraken gemaakt over de Merwede-Lingelijn. Na de eerste afspraken tussen provincie en de zeven Merwede-Lingelijn gemeenten in december 2004, is nu duidelijk geworden wat er de komende jaren allemaal gaat gebeuren om de lijn te verbeteren en op te knappen. In de Bestuursovereenkomst staat welke nieuwe haltes de gemeenten gaan aanleggen en hoe de bestaande haltes worden opgeknapt. De provincie Zuid-Holland voert op twee locaties spoorverdubbeling uit en financiert 50 % van de kwaliteitsverbetering van de bestaande haltes. Met de ondertekening is een grote stap gezet op weg naar de realisering van een nieuwe, verbeterde Merwede-Lingelijn in 2009/2010. Het aantal treinkilometers wordt vergroot, doordat overdag een vijftienminutendienst tussen Gorinchem en Dordrecht gaat rijden. Tussen Geldermalsen en Gorinchem wordt overdag een halfuursdienst in plaats van een uurdienst gereden. Het bedrijf dat de komende 12 jaar, tot 2020, de concessie van de Merwede-Lingelijn gaat verzorgen, is Arriva, dat al het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden gaat verzorgen.

Één van de nieuwe treinhaltes moet komen in Boven-Hardinxveld. Met een veerdienst tussen Werkendam en Gorinchem met Boven-Hardinxveld als tussenstop betekent dat een snellere verbinding naar de Randstad vanuit Werkendam.