hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, November 04, 2010

Natuurherstel in Lingegebied-Diefdijk-Zuid (2)

Een bunker, ergens in de Diefdijklinie


Waterschap en DLG vragen inwoners, agrariërs en andere belanghebbenden hun bijdrage te leveren aan de plannen. Zij hebben kennis over het gebied en krijgen straks te maken met de maatregelen. Op informatiebijeenkomsten op maandag 8 en dinsdag 9 november vindt hiervoor de aftrap plaats. Waterschap en DLG lichten dan hun opdracht toe en geven aan hoe inwoners een bijdrage kunnen leveren. De bijeenkomsten vinden plaats in Hotel en Partycentrum De Schildkamp in Asperen en starten om 20.30 uur. Bezoekers zijn vanaf 20.00 uur welkom. Op 9 november vindt de bijeenkomst aansluitend plaats aan een inloopmiddag die het waterschap organiseert over de versterking van de Diefdijk.

Het gebied langs de Linge, de Diefdijk en de Nieuwe Zuiderlingedijk is in meerdere opzichten een bijzonder gebied. Het gebied is één van de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland. Daarom is het aangewezen als een Natura 2000-gebied. De dijken en het gebied rondom de dijken hebben vele bijzondere landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische kenmerken. Meerdere overheden werken hier samen aan natuur en cultuur. Zo zorgt de provincie Gelderland in het gebied voor de aanleg van een verbinding tussen natuurgebieden zodat planten en dieren zich makkelijk kunnen verplaatsen. Ook is het gebied onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire linie uit 1815 die gebruikt werd om het westen van Nederland te verdedigen. De dijk in het gebied heeft tot slot nog steeds een waterkerende functie. Omdat de kwaliteit van de dijk niet meer voldoet, voert het waterschap daarom een dijkversterkingstraject uit.