hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, July 12, 2012

Alleen ontpoldering voor veiligheid

Henk Bleker in gesprek met Bastiaan Snoek, voorzitter van de ANV Altena-Biesbosch

Staatssecretaris Henk Bleker gaf blijk van voortschrijdend inzicht door na zijn bezoek aan de Noordwaard te stellen dat alleen sprake kan zijn van ontpoldering en opoffering van landbouwgrond als de veiligheid in het geding is. Ontpoldering voor natuur ziet hij niet zitten. In tegenspraak uiteraard met zijn eerdere daden. Zo was hij betrokken bij de plannen rond de Blauwe stad in Groningen. Destijds was hij gedeputeerde van Groningen. Hij haalde zelfs de wateroverlast in 1998 aan in Groningen, toen noodbergingsgebieden moesten worden aangelegd.

Toch erkende Bleker dat in de Noordwaard sprake is van een ingrijpende herinrichting, een hard gelag voor de boeren. "Maar er blijven toch nog polders over waar mooi geboerd kan worden. Uitbreiding wordt inderdaad moeilijker in het gebied, maar voor enkele gezonde bedrijven is er toekomst in het gebied". 

Overigens is Bleker niet helemaal onbekend in het gebied. Zo kende hij vooral Lilian Pruissen, die Welsh paarden en pony's fokt. Net als haar vader. Bij Bleker als paardenfokker welbekend. Ter afsluiting van het bezoek ontving Bleker een boek van de Biesbosch en een bon voor museumbezoek inclusief een vaartocht door de Biesbosch. Tevens kreeg hij een mandje streekproducten.