hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, June 27, 2014

De tandpasta van Jan Hak

Heemraad Hennie Roorda

Besturen is een serieuze aangelegenheid, maar af en toe een kwinkslag moet kunnen. Zo vroeg heemraad Hennie Roorda tijdens de AB vergadering aan bestuurslid Jan Hak wat voor merk tandpasta hij gebruikt. En dat had alles te maken met het nieuwe Waterbeheerplan van 2016-2021 en de ambities van het waterschap. Want wil Waterschap Rivierenland daarin opnemen dat ze bij de zuivering ook 'nieuwe' stoffen wil verwijderen. Gedacht wordt dan aan medicijnen, maar ook micro plastics. Waterschap Rivierenland heeft inmiddels een verkennend onderzoek gedaan naar het voorkomen van micro plastics in het oppervlaktewater op zes meetpunten in het gebied. Waterschap Rivierenland loopt daarmee voorop met onderzoek naar nieuwe stoffen, samen met waterschap Amstel, Gooi en Vecht.  

Maar waar komen die micro plastics eigenlijk vandaan. Het blijkt dat ze vaak in schoonheidsproducten zitten. Waaronder dus sommige merken tandpasta.En omdat Hak de ambities omtrent nieuwe stoffen wat te ver vond gaan, toonde hij zich kritisch. Reden voor Roorda, groot voorstander van deze innovatie, om te vragen naar zijn merk tandpasta.