hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, October 12, 2015

Ontpoldering Noordwaard tien jaar later.....


Protest van boze boeren in juni 2007
De Biesbosch is door mensenhanden gemaakt. Zoals ook andere gebieden in Nederland door mensenhanden zijn gemaakt. Dijkenbouwer Andries Vierlingh schreef in zijn boek 'Tractaet van een dijckagie' al dat God de wereld had geschapen, maar dat de Nederlanders Nederland hadden gemaakt. Met de afronding van de ontpoldering van de Noordwaard is de Biesbosch opnieuw door mensenhanden veranderd. En werd het woord ontpoldering zo'n beetje in Werkendam uitgevonden. Het doorsteken van dijken is uniek in ons land. Het begon al met onze waterprins Willem-Alexander op 7 mei 2008 bij de kleine Noordwaard. En op 29 september 2015 werden maar liefst acht doorstroomopeningen in de Noordwaard open gegraven en kon het water door de kreken het gebied in stromen. 

Een uniek project, maar ook een project van lange adem. Zomaar enkele data op rij in het project:
-1993 Besluit tot natuurontwikkelingsproject de Noordwaard; 400 ha. landbouwgebied wordt teruggegeven aan de natuur
-2000 Kabinetsbesluit om de Rivieren de ruimte te geven en niet eindeloos dijken te blijven verhogen
-2003 Eerste verkenning voor ontpoldering van de grote Noordwaard
-15 november 2005; aanwijzing Noordwaard tot koploperproject
-19 december 2006; Tweede Kamer besluit tot PKB voor de Noordwaard
-26 januari 2007; PKB definitief in werking
-4 juni 2007; protest van boze boeren tijdens bezoek staatssecretaris Tineke Huizinga aan Noordwaard
-7 mei 2008; prins Willem-Alexander opent kleine Noordwaard bij het 'gat van de prins'
-15 april 2012; officieel startsein voor ontpoldering van de Noordwaard
-1 april 2015; afgraven van dijk langs de Nieuwe Merwede
-1 oktober 2015; overdracht ontpolderde Noordwaard aan lagere overheden
-12 oktober 2015; minister Melanie Schultz van Haegen bezoekt Noordwaard voor officiele afronding ontpoldering Noordwaard.

Vooral het stempel Koploperproject is achteraf toch wat merkwaardig. Het suggereerde in 2005 dat het project sneller kon worden uitgevoerd, maar dat is toch niet helemaal bewaarheid. Of vinden we tien jaar een snelle uitvoering? Overigens werd ook het terpenplan in de Overdiepse polder in 2005 aangemerkt als Koploperproject. Ook daar verstreken tien jaar alvorens het project definitief werd afgerond.