hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, October 03, 2015

Sluizenprijs voor Wetterskip Fryslân


Het Wouda gemaal

Op de 9e Nationale Sluizenstudiedag in Gorinchem op woensdag 30 september zijn door  de stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) de jaarlijkse sluizenrestauratieprijzen toegekend.  Uit zes genomineerde restauraties koos de deskundige jury drie sluizen die opvielen door de kwaliteit van het werk.  Burgemeester Veldhuijzen van Gorinchem reikte de prijzen uit op de  Sluizenstudiedag.

De eerste prijs ging naar het Wetterskip Fryslân voor de restauratie van de keersluis van het Ir.D.F. Woudagemaal in Lemmer. Het keersluisje aan de IJsselmeerzijde is op een goede manier in oude glorie is hersteld. Zowel in cultuurhistorisch als in technisch opzicht kan de restauratie als voorbeeld dienen voor de wijze waarop met dergelijke objecten omgegaan dient te worden. Speciale waardering werd uitgesproken voor de uitgebreide beschrijving van het restauratietraject.



Leuk om te lezen, toevallig is het bestuur van Waterschap Rivierenland op 7 en 8 oktober te gast bij Wetterskip Fryslân, waarbij ook een bezoek aan het Dr. D.F. Woudagemaal op het programma staat. Een mooie kans om het sluisje nog eens goed te bekijken. 



De tweede prijs werd gewonnen door de gemeenten Opsterland en Smallingerland voor de restauratie van de Zuidersluis en de Noordersluis in het Polderhoofdkanaal. De jury had grote waardering voor het feit dat deze twee sluizen letterlijk onder het zand vandaan zijn gehaald en gerestaureerd. Dat de nieuwe verbinding in een behoefte voorziet, maakt het drukke scheepvaart in het kanaal wel duidelijk.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard kreeg de derde prijs voor de restauratie van de Stolwijkerschutsluis in Gouda. Met deze restauratie is opnieuw een scheepvaartverbinding gecreëerd tussen de Krimpenerwaard en de Hollandsche IJssel.