hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, December 06, 2016

Wakker liggen van de badkuip

Varik Heesselt


In atelier Varik werd vanavond een gastcollege gegeven door prof. Matthijs Kok van de TU Delft over hoogwaterveiligheid. Zo'n veertig mensen waren naar het atelier gekomen om de boeiende uitleg aan te horen. Over de nieuwe normen voor dijken; ook de norm van 18.000 m3 bij Lobith waar nog met enige regelmaat vraagtekens bij worden gezet. In zijn college liet hij zien dat deze norm onderbouwd is met gedegen onderzoek. Maar wel op basis van de kennis die er nu is; dat kan dus morgen weer anders zijn. Na afloop was er gelegenheid om na te praten. Wethouder Teus Kool pleitte vooral voor snelle besluitvorming zodat de bewoners duidelijkheid hebben. Ook ziet hij genoeg kansen voor meer recreatie bij de aanleg van een nevengeul. 

Maar in een gesprek met anderen kwam naar voren dat de bewoners in het gebied toch vooral wakker liggen van de nevengeul en de gevolgen voor het gebied. De Dorpspolder dreigt dan toch een soort badkuipje te worden. Met bewoners die sneller moeten evacueren bij dreigend hoog water, omdat het gebied heel snel kan vollopen. Om dat te voorkomen zouden de dijken van de Dorpspolder extra veilig moeten zijn; kortom steviger dan elders in het rivierengebied. Maar of dat realistisch is? Ook dit vraag vormt onderdeel van de MIRT verkenning, die thans wordt uitgevoerd.