hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, July 25, 2017

Het zwarte goud in onze dijken?



Protest van bewoners in de Noordwaard tegen het gebruik van thermisch gereinigde grond



Waterschap Vallei en Eem schrijft op haar website dat ze de 2,5 kilometer versterkte Westdijk in Bunschoten-Spakenburg niet aanvaard. Bij die dijkversterking is een partij thermisch gereinigde grond (TGG) gebruikt, die niet voldoet aan wet- en regelgeving en vervuild bleek. Ik schrok van dat bericht en vroeg me direct af  of bij de versterking van de dijken van Waterschap Rivierenland ook gebruikt gemaakt is van thermisch gereinigde grond. Bij de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam is thermisch gereinigde grond gebruikt bij de aanleg van de kades en wegen. En dat was pas na stevige protesten van bewoners, omdat aanvankelijk de grond zelfs voor de terpen zou worden gebruikt. Maar hoe heeft Waterschap Rivierenland mogelijke aansprakelijkheid voor schade door verontreinigde grond in de kades, die zij beheert, afgedekt? En waar elders is bij dijkverzwaringen thermisch gereinigde grond gebruikt? Reden om toch maar enkele vragen te stellen aan het college van dijkgraaf en heemraden. 


https://www.vallei-veluwe.nl/actueel/nieuws/nieuws-2017/juli/onderzoek-afgerond/

https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/p2012/03/Ontpoldering-Noordwaard-thermisch-gereinigde-grond.aspxIs