hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, October 28, 2017

Nazorgtraject wateroverlast wordt afgesloten

Werk in uitvoering langs het Transvaal

In de commissie Watersysteem van maandag 30 oktober wordt gesproken over het nazorgtraject wateroverlast Land van Heusden en Altena. Uitleg wordt gegeven over de uitgevoerde maatregelen op korte termijn, zoals de vergroting van duikers (o.a. bij Transvaal in Sleeuwijk), aanleg extra waterberging bij Andelsch Broek en de aanleg van noodvoorzieningen. Extra waterberging van 2 ha. wordt ook voorzien bij de nieuwe energiefabriek in Sleeuwijk. Van het maatregelen pakket zijn de zomerschouw en een pilot peilverlaging bij Uppel niet uitgevoerd, vanwege te weinig draagvlak onder agrariers en bewoners. 

Voor de lange termijn was ingezet op het vergroten van open water. De ZLTO had zelf de retributieheffing voorgesteld om zo deels bij te dragen aan de kosten. Het Waterschap was bereid een derde van de kosten op zich te nemen; in de begroting van 2018 is daarvoor een bedrag van 5 miljoen euro opgenomen.  De retributieheffing is onderzocht door de Wageningen Universiteit om zo inzicht te krijgen in de hoogte van de heffingen. Maar de ZLTO heeft op basis van het onderzoek ernstige twijfels geuit over de haalbaarheid en het draagvlak voor zo'n retributieheffing. Daarmee zal ook deze lange termijn maatregel niet worden uitgevoerd. Een gemiste kans voor de streek. Wel worden gezien de gebiedsopgaves (verbreding A27, Natuurnetwerk Brabant) voorbereidingen getroffen voor de opzet van een nieuw kavelruil project.

Het nazorgtraject wordt nu afgesloten, maar het Waterschap blijft in gesprek met de streek om te komen tot een klimaatrobuuste polder in een gezamenlijk gedragen gebiedsagenda in het Klimaatberaad Altena.

 https://rivierenland.notubiz.nl/document/5803857/1/6_2017060798_Afronding_van_nazorgtraject_wateroverlast_Land_van_Heusden_en_Altena