hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, April 29, 2018

De kerken van architect B.W. Plooy



Pnielkerk in Scheveningen

Westerkerk in Kampen


De Maranathakerk in Werkendam is een ontwerp van architect B.W. Plooy uit Amersfoort. Diezelfde architect Plooy heeft ook de Vredeskerk in Den Haag en de PniĆ«lkerk in Scheveningen op zijn naam staan.Architect Plooy woonde en werkte in Amersfoort. Reeds voor de oorlog had hij een goede naam op het gebied van protestantse kerkenbouw. Zo bouwde hij onder meer de Westerkerk te Amersfoort (1939) in opdracht van de Gereformeerde Gemeente. In Limburg ontwierp hij de gereformeerde Kruiskerk Treebeek 1953. Aan deze gebouwen is te zien, dat hij eenvoudig en volgens het modebeeld ontwierp. 

De Maranathakerk in Werkendam

Plooy diende op 11 september 1950 zijn schetsontwerp voor de Maranathakerk in. Op 29 april 1954 was de aanbesteding en de laagste inschrijver met f 265.000,-- bleek het aannemingsbedrijf Erven J.F.P. Jansen n.v. te Nieuw-Vennep.  Op 19 oktober 1954 kan er eindelijk begonnen worden met de bouw. Of toen ook de eerste paal is geslagen is niet helemaal duidelijk. In het Nieuwsblad van 20 oktober 1954 is een artikel gepubliceerd over het slaan van de eerste paal door ds. Huijser.De bouw van de kerk gaat niet echt snel. In de winter van 1954/1955 ligt de bouw twee maanden stil vanwege winterse omstandigheden. Op 27 april 1955 kan de eerste steen gelegd worden door F. Hakkers, voorzitter van de bouwcommissie.  De bouw blijft echter een moeizaam proces, ook door gebrek aan materialen en tekort aan arbeidskrachten ligt het werk regelmatig stil. In februari 1956 gooit opnieuw de winter roet in het eten en kan er weer niet gewerkt worden vanwege de strenge vorst. De kerk wordt uiteindelijk op vrijdag 29 juni feestelijk in gebruik genomen.  

Gereformeerde kerk in Pijnacker