hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, May 10, 2018

Breien in Woerkum en borduren in Gorcum

Het Brai Klubske van Woerkumse vrouwen breien visserstruien en mutsen


Gorcum en Woerkum zijn al eeuwen met elkaar verbonden, al is het maar door hun strijd om het viswater als een soort eeuwigdurende Hoekse en Kabeljauwse twisten. Woerkum kreeg in 1362 visrechten van de graaf Loef van Horne, later kwamen daar nog visrechten bij van de Heren van Arkel. Vandaag waren beiden plaatsen aan de rivier opnieuw met draden aan elkaar verbonden, wel bijzondere draden deze keer. Zo demonstreerden tijdens het Woerkums kampioenschap visbakken het 'Brai klubske' van het Visserijmuseum haar breikunsten. Drie jaar geleden begon een groep vrouwen in het museum met het breien van de eerste, echte Woerkumse visserstrui. Inmiddels is het groepje uitgegroeid tot ijverige breiers, ze breien niet alleen truien maar ook mutsen. Ook visserstruien voor kinderen worden gebreid, leuk dat zo ook het ambacht van visserstruien breien bewaard blijft. Het bleef vandaag niet alleen bij breien, vanaf Woerkum voer ik met Riveer over naar Gorcum om daar in het Gorcums museum de expositie 'Voor de draad ermee' te bekijken. En daar kreeg ik geen spijt van, wat een mooie tentoonstelling. Meest onder de indruk was ik toch wel van de merklappen met als thema 'Hollands Glorie'. Wat een creatieve idee├źn hadden de borduurders verwerkt in al die merklappen. 


De Borduurgroep Alblasserwaard liet zich inspireren voor de molens van Kinderdijk


Overigens ook het omgekeerde borduurwerk van Rob Scholte was te zien in Gorcums museum, speciaal vanwege het thema 'Hollands Glorie' koos hij uit zijn collectie van meer dan 1000 borduurwerken mooie beelden van molens en bloeiende bollenvelden. Prachtig waren ook de molens van de Borduurgroep Alblasserwaard, ge├»nspireerd op de molens van Kinderdijk.   

Een schort als merklap, nog zo'n creatief idee voor 'Hollands Glorie'