hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 05, 2018

Werkendamse Battlefield route op Bevrijdingsdag


Burgemeester Yves de Boer en Steve Keogh leggen bloemen bij het monument van de Lancaster

Wie de viering van Bevrijdingsdag op een bijzondere manier wil beleven kan alleen al in Werkendam en de Biesbosch een echte 'Battlefieldroute' maken. Al is dat misschien niet het juiste woord, maar door de jaren heen heeft het dorp steeds meer monumenten en herinneringen aan de oorlog een plek gegeven in het straatbeeld. Meest bekend is waarschijnlijk het beeld van de Liniecrossers aan de Tienhoven van den Bogaardstraat. Een mooi vertrekpunt van de route; daarna kan een bezoek gebracht worden aan de begraafplaats aan het Laantje in Werkendam met graven van de Biesboschcrossers en militairen die de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de begraafplaats is het maar een klein stukje naar de Hoogstraat, daar liggen drie Stolpersteine voor het woonhuis van de Joodse familie De Vries. De route vervolgen kan via de Arie van Drielstraat, Kees van de Sandestraat en de H.J. Roubosstraat. Niet ver daar vandaan aan de Zandwei staat het huis met plaquette waar vandaan de Biesboschcrossings van start gingen. De familie de Vries werd in april 1943 vergast in vernietigingskamp Sobibor


Vervolgens gaat de tocht via Van Randwijklaan, Raadhuislaan, Sportlaan en Borcharenweg naar de Grote Waardweg. Daar staat het monument van de neergestorte Lancaster bommenwerper, waarbij twee bemanningsleden om het leven kwamen. Vanaf het monument via het bedrijventerrein Bruine Kilhaven gaat de route over de Draepkilwag naar het steiger van Pontje Steur. Steek niet over, maar fiets over de fietsdijk terug naar Werkendam over het C.P. van den Hoekpad. Voor wie tijd genoeg heeft, kan uiteraard nog een bezoek gebracht worden aan het Biesbosch Museumeiland, in de tuin van het museum staat een standbeeld voor de boeren die tijdens de oorlog het verzet hielpen met de voedselvoorziening voor al die onderduikers. En in het museum zelf is ook nog van alles te zien over de Tweede Oorlog.