hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, May 14, 2018

Creatief met bunkers


De breibunker in 2012

Wat kunnen en mogen we met de honderden ‘bunkers’ die her en der in het Nederlandse landschap te vinden zijn? Dat is de hamvraag van een inspiratiebijeenkomst op maandag 17 september van 12.30-17.00 uur.  De creatieve aftrap is van Henk Dijk, de man die schrijft aan een boek over de 'Piramides in de polder'.

Erfgoeddeskundigen, eigenaren en kunstenaars gaan verkennen hoe we deze objecten opnieuw kunnen gebruiken. Aanleiding voor deze bijeenkomst is de ambitie om het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te verlevendigen (ook met het oog op de nominatie voor de UNESCO Werelderfgoedlijst). 

In 2017 is tijdens het V6 project 'burgerparticipatie in het Linielandschap' voor de Provincie Utrecht het (her)gebruik van de betonnen kolossen vaak onderwerp van gesprek geweest. In gesprek ontstonden de wildste ideeën en voorstellen. Maar, wat kan en mag er allemaal met deze ‘bunkers’? Er zijn veel initiatieven, plannen en mogelijkheden, maar er blijken ook veel regels en hobbels te zijn. Kunstenaars willen ze al onder handen nemen, ondernemers willen ze uitbaten en verenigingen willen ze graag gaangebruiken. Samen willen we nog meer ideeën verzamelen, inspireren en praktische kennis delen. 

We richten ons op ‘bunkers’, zoals ze in de volksmond genoemd worden, militaire betonnen bouwwerken van Nederlandse origine die als officiële benaming groepsschuilplaats of kazemat dragen. Ze zijn gebouwd tijdens de Eerste- en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Nu staan ze vrijwel allemaal werkeloos in het landschap.

Aanmelden