hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, June 22, 2018

De laatste AB vergadering voor dijkgraaf Roelof Bleker

In het midden dijkgraaf Roelof Bleker tijdens zijn laatste AB vergadering
 
Vandaag was de laatste AB vergadering van dijkgraaf Roelof Bleker. Hij neemt afscheid van ons waterschap op vrijdag 31 augustus om per 1 september aan de slag te gaan bij de Hoge School voor Kunsten in Utrecht. Wel even iets anders dan dijkgraaf. Hebben we het de dijkgraaf vandaag nog moeilijk gemaakt tijdens zijn laatste AB vergadering? We hadden Aad Noordermeer als inspreker over het sluiten van het schouwpad in Elst. Heemraad Matthieu Gremmen zegde toe snel een bijeenkomst met bewoners en wandelaars te beleggen om de zaak tot een oplossing te brengen. 

Dan was daar de behandeling van de Voorjaarsnota. Alle fracties spraken hun zorgen uit over de lastenontwikkeling en de schuldpositie van het waterschap. En al hadden we dan tijdens drie thema-avonden uitgebreid gesproken met elkaar over gas terug nemen; daar waren geen duidelijke conclusies en/of bezuinigingen uit gekomen. Reden voor stevig coalitie overleg. Met als uitkomst dat we nogmaals gaan kijken waar we binnen het waterschap kunnen bezuinigen. Daarvoor wordt zelfs een extra commissie Middelen bijeen geroepen. Zij bereiden de discussie voor met het AB om nog voor de begrotingsbehandeling opnieuw de organisatie in te duiken op zoek naar mogelijke bezuinigingen of het bijstellen van onze ambities. 

Over het voorstel tot doorontwikkeling Kinderdijk en aanpassing van het J.U. Smitgemaal spraken we ook uitgebreid, zelfs met twee schorsingen. Hoewel het voorstel voor aanpassing J.U. Smitgemaal al was aangepast na discussie in de commissie (in plaats van drie motoren electrificeren, nu twee motoren electrificeren plus behoud van één dieselmotor), wilde ChristenUnie/SGP het voorstel opnieuw aanpassen. En dat ging het AB toch te ver, zodat het voorstel zonder wijzigingen is aangenomen. Met behoud van één dieselmotor met vijzel blijft de gelaagdheid van de geschiedenis van het gemaal, onderdeel van het Werelderfgoedcomplex Kinderdijk, behouden. Alle dieselgemalen behouden was een stap te ver, geen enkel waterschap peinst nog over doordieselen in een tijd van klimaatverandering.  Hoe de doorontwikkeling Kinderdijk straks wordt gefinancieerd blijft nog spannend. Hoewel gesprekken met gemeenten, provincie en RCE gaande zijn, is van concrete toezeggingen voor financiele bijdragen nog geen sprake.

Kortom een boeiende vergadering, maar echt moeilijk hebben we het de dijkgraaf niet gemaakt.

Aad Noordermeer sprak in over afsluiting van het schouwpad in Elst