hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, June 23, 2018

Weidevogelbescherming moet nog beter

Gebiedscoordinator Meeuwis Millenaar zet zich in voor weidevogelbescherming


Een week geleden was ik te gast op het Weidevogelfestival op Fort Giessen. Een feestje vanwege 20 jaar weidevogelbeheer; grote initiator was Len Bruning. Inmiddels zijn vele vrijwilligers actief en doen 120 boeren mee aan het weidevogelbeheer. Daarom was het zo jammer dat deze week commotie ontstond over het vermeend vroegtijdig maaien door Waterschap Rivierenland van een ecologische verbindingszone bij Dussen. Jochem Sloothaak van de werkgroep Patrijs was diep teleurgesteld, juist omdat hij vorig jaar meerdere malen contact had met het waterschap om afspraken te maken over het maaien om zo weidevogels meer kans te geven te overleven. Volgens de regels mag na 15 juni gemaaid worden, maar in Dussen is 12 juni gemaaid. Soms worden natuurvriendelijke oevers in ontwikkeling net iets vroeger gemaaid om plaagsoorten beter te kunnen bestrijden, zo liet heemraad Arie Bassa weten. 

Weidevogelbescherming met GPS apparatuur


Na vragen van Bas de Peuter en mij in de AB vergadering van Waterschap Rivierenland is toegezegd dat snel een overleg wordt gepland met Jochem Sloothaak en gebiedscoordinator Meeuwis Millenaar als direct betrokkenen bij het project Patrijzen en het weidevogelbeheer met Agrarische Natuurverenigingen, ZLTO en Altenatuur. Om voor volgend jaar betere afspraken te maken met het waterschap om zo onze weidevogels te nog beter te beschermen. 
Veel vrijwilligers zetten zich in voor weidevogelbescherming