Bunkers als ijkpunten van bodemdaling
De bodemdaling is duidelijk zichtbaar bij deze bunker langs het Liniepad aan de Zevenbansche boezem in Sleeuwijk |
Op het Werk aan de Uitweg in Tull en 't Waal vond vanmiddag de kennis- en inspiratiemiddag 'Creatief met kazematten' plaats. Een boeiende middag, waarop ik met anderen mocht brainstormen over nieuwe bestemmingen voor de kazematten, in de volksmond beter bekend als bunkers. Als uitgangspunt namen we het type P, de piramides in de polder. Henk Dijk werkt aan een boek over dit type P bunker, dat in 2020 moet verschijnen.
Bodemdaling langs de Diefdijk, de schapen zoeken de schaduw op onder de bunker |
Al brainstormend kwamen we tot het plan om de bunkers in te zetten als ijkpunten voor de bodemdaling in ons land. De bunkers liggen in het landschap, en juist daar is te zien hoe de bodemdaling een 'never ending' story is, misschien wel een grotere bedreiging voor ons land dan de zeespiegelstijging. Aan de hand van die bodemdaling die juist bij de bunkers zo zichtbaar is, kun je het verhaal vertellen van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor ons landschap. En zo stroomden de creatieve ideeen ineens vanzelf. Samen met onder andere Gerco Meijer van Bunker Q. Een duikplank op een bunker, een bootje bij een bunker, vissen schilderen op een bunker, schapen die schuilen onder en bunker, Allemaal om te laten zien wat de gevolgen zijn van die bodemdaling, maar ook om zo het verhaal van ons landschap te vertellen. Een linielandschap, waar ons water de rode draad is.
Diverse groepen mochten tijdens de creatieve middag hun plannen presenteren. De provincie Utrecht had voor de beste ideeën een voucher van 750 euro beschikbaar; ons plan werd samen met nog twee andere plannen beloond met die voucher van 750 euro. Dus wordt vervolgd...........
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home