hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, November 13, 2018

Motie tegen gasboring in het Waalwijkse veld

Het gasveld aan de Zwaansheuvel in Veen

In de Woudrichemse raad werd vanavond een motie aangenomen tegen de gaswinning in het Waalwijkse veld. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het bedrijf Vermillion vergunning verleend tot uitbreiding van haar gasboringen tot 2026 in het Waalwijkse veld dat voor een klein deel ook in de gemeente Aalburg ligt. De motie werd unaniem aangenomen. In de motie wordt gepleit nieuwe gaswinning onder het grondgebied van de toekomstige gemeente Altena te voorkomen. De partijen roepen op om samen met provincie en waterschap op te trekken en een beroepsschrift in te dienen voor 10 december bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Samen met waterschap Brabantse Delta is op 2 juli 2018 door Waterschap Rivierenland een zienswijze ingediend tegen het ontwerp-instemmingsbesluit Actualisatie Winningsplan Waalwijk-Noord. 

Klimaatverandering en de daaruit volgende consequenties vragen om moderne, innovatieve oplossingen. De transitie naar duurzame energie is daar een voorbeeld van. Het Ontwerp-instemmingsbesluit staat haaks op het algemeen en maatschappelijk geaccepteerd voornemen om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame vormen van energie. Tevens neemt het maatschappelijk draagvlak voor gaswinning in Nederland af. (citaat uit brief van 2 juli 2018).

Nu de minister de vergunning heeft verleend, staan we als bestuur van Waterschap Rivierenland ook voor de vraag of we samen op willen trekken met gemeente en provincie en een beroepschrift in willen dienen. Voor mij is het antwoord op die vraag bevestigend en ga ik dit aankaarten bij ons bestuur. Al eerder schreef ik over gaswinning door Vermillion in Veen en het staken van die booractiviteiten in 2016.