hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 04, 2019

Jacoba van Beieren en Maria van Gelre

Op 13 februari 2019 is het 600 jaar geleden dat de Zoen van Woudrichem werd gesloten door Jacoba van Beieren (1401-1436). Alle reden om als Erfgoed Altena aandacht te besteden aan deze historische gebeurtenis. 


Het gebedenboek van Jacoba van Beieren

Samen met VVV Biesboschlinie, het Stadsgidsengilde en het Woerkumer bier wordt gewerkt aan een programma door het jaar heen met diverse activiteiten rond de historische figuur Jacoba van Beieren. Overigens ontdekte ik maandag dat Jacoba van Beieren ook een gebeden/getijdenboek had dat in het bezit is van de Openbare Bibliotheek in Brugge. Het werd tentoongesteld in het museum Valkhof tijdens een expositie over het gebedenboek van Maria van Gelre (1380-1429). Tijdens de expositie mochten bezoekers ook de mooie koningsblauwe jurk van Maria van Gelre passen. Leuk om dat straks ook in Woudrichem mogelijk te maken? 

Maria van Gelre in het Valkhof in NIjmegen

Een van de vele brieven die Maria van Gelre schreef