hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, January 22, 2019

Yves de Boer voorzitter van Biesbosch Museumeiland

Oud burgemeester Yves de Boer uit Oosterhout volgt Douwe Altena op als voorzitter van het Biesbosch Museumeiland. De opvolging was intern al langer bekend, maar De Boer wilde pas na de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 aan de slag als voorzitter.


Douwe Altena en rechts Yves de Boer



Hij volgt Douwe Altena op, die voorzitter was sinds 2006. Onder zijn leiding onderging het museum een metamorfose en werd verbouwd voor zes miljoen euro. Na een verbouwing van bijna een jaar werd het museum in juni 2015 heropend. De nieuwbouw won diverse architectuur prijzen. Bij het afscheid werd Douwe Altena uitgebreid bedankt en werd hij tot ere voorzitter benoemd vanwege zijn verdiensten. “We zullen zijn moed en daadkracht missen”, zo sprak zijn medebestuurslid Henri Verhagen hem toe tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst met vrijwilligers van het museum. Yves de Boer liet weten trots te zijn op zijn nieuwe functie. De oud-burgemeester van Werkendam was voorheen gedeputeerde van Brabant. “Samen met het college van gedeputeerden hebben we een keer een heidag gehad in de oude museum, toen is besloten om als provincie geld beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw”. De verbouwing vormde onderdeel van de ontpoldering van de Noordwaard, waardoor het museum op een eiland kwam te liggen.

Het Biesbosch Museumeiland

Het Biesbosch Museumeiland ontving in 2018 58.000 bezoekers, 29.000 van hen maakte ook een rondvaart door de Biesbosch. Het bezoekerscentrum annex horeca ontving in 2018 nog eens 58.000 bezoekers. In 2019 worden in het museum weer enkele expositie gehouden. In april exposeert de Vlaamse Brénine Cools in het museum, in 2018 hield haar man Achilles Cools al een expositie in het Biesbosch museumeiland. In de zomer exposeren Paul Peet en Marinus van der Neut in het museum. Vanaf najaar 2019 wordt in het Biesboschmuseum een expositie ingericht van Brabant Remembers ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar bevrijding. In het museum wordt een programma gepresenteerd rond de bevrijding van zowel de Brabantse als de Hollandse Biesbosch met de Biesboschgemeenten in beide provincies.