hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, January 19, 2019

CDA deelt zorgen over schuldpositie van Waterschap Riivierenland

Het CDA is net als de VVD bezorgd over de schuldpositie van Waterschap Rivierenland. Al twee jaar geleden liet het CDA bij de voorjaarsnota weten dat we ons zorgen maakten over de toenemende werklast voor de organisatie, de hogere aanbestedingen door de hoogconjuctuur, de moeilijkheid om voldoende personeel te kunnen vinden, onze ambities, risico's op rentestijgingen en betaalbare waterschapslasten. 

In Sleeuwijk bouwt Waterschap Rivierenland een nieuwe, centrale rioolwaterzuivering en energiefabriek



Hoe konden we dat allemaal betalen zonder de lasten voor onze inwoners fors te verhogen? Voorjaar 2018 hebben we als Algemeen Bestuur diverse sessies gewijd aan onze schuldpositie, de toenemende lastendruk en  mogelijkheden om te bezuinigen. Bij de voorjaarsnota hebben we opnieuw de organisatie de opdracht gegeven om te kijken naar mogelijkheden tot bezuinigingen bij de KRW (Kaderrichtlijn Water) en het HWBP (Hoogwater beschermingsprogramma). Ook die verdiepingsslag leverde geen concrete bezuinigingsvoorstellen op. En dan ook nog eens de uitspraak van het wegenarrest, waardoor we in 2019 met een tekort van 2,2 miljoen beginnen. Bij de begrotingsbehandeling hebben we zo opnieuw onze zorgen uitgesproken over de toenemende lastendruk, in het coalitieakkoord was afgesproken dat de lasten gemiddeld met niet meer dan 3,5 procent mochten stijgen. In 2019 is dat niet gelukt en stijgen de lasten gemiddeld met 5 procent. 

De dijk bij Varik is een van de djken die moet worden aangepakt


Daar bovenop kwam in oktober ook nog eens de tegenvaller van fors duurdere dijken; soms tot drie maal zo duur dan aanvankelijk geraamd. Kortom alle reden om bezorgd te zijn. Naar aanleiding van de fors duurdere dijken kunnen we niet anders dan aan de bel trekken bij Den Haag. Namens het CDA heeft kamerlid Jaco Geurts al vragen gesteld over de duurdere dijken. Als dijkenwaterschap staan we voor enorme opgaven, die moeten worden opgebracht door 400.000 huishoudens.  Daar moet een oplossing voor komen om te voorkomen dat de waterschapslasten blijven stijgen en onze schuldpositie onhoudbaar wordt. 

Een bloemrijke dijk bij Sleeuwijk