hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 13, 2019

Een kerk van duizend jaar oud

De eerste kerk van Aalburg is gesticht door de Benedictijneabdij van Sint Truiden in Belgie, deze was gewijd aan de Heilige Trudo. Wanneer de kerk is gebouwd is niet exact bekend, de oudste vermelding stamt uit de tweede kwart van de elfde eeuw. 

Dorpsgezicht met de Hervormde kerk van Aalburg


In de Miracula Sancti Trudonis beschrijft monnik Stepelinus de situatie van de abdij van voor 1012. In een oorkonde uit mei 1107 worden de bezittingen en inkomsten vermeld die de abdij in Aalburg had. Hieruit blijkt dat er een altaar en een Maria-Kapel in Insula Dunc was. 

Een foto uit ca. 1910 met links de openbare schol van Aalburg en het midden de Hervormde kerk


Ook op andere manier is de kerk in Aalburg verbonden met Maria. Het oudste Madonna beeldje van Brabant is dat van Maria van Heusden. Het beeldje overleefde verschillende rampen en spoelde na de Sint Elisabethsvloed van 1421 tegen de stroom in vanuit de voormalige kerk in Aalburg in Heusden vesting aan. Daar wordt het beeldje nog altijd gekoesterd, Hans van Eeden schreef er een mooi boekje over. 

Het madonna beeldje van Maria van Heusden



Het oudste kerkje van Aalburg wordt overigens niet meer gebruikt voor de wekelijkse erediensten, maar kan wel gehuurd worden voor trouwdiensten en concerten. 


De Hervormde kerk staat langs de Maasdijk in Aalburg