hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, February 17, 2019

De logica van oude watersystemen

Als oudste vorm van bestuur in Nederland hebben de waterschappen een eeuwenoude historie. Historie die gekoesterd moet worden en waar we zuinig op moeten zijn. 




In het gratis tijdschrift van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is deze keer aandacht voor oude waterystemen en hoe deze kunnen worden ingezet voor hedendaagse watervraagstukken. Vrijwel alle steden en dorpen ontstonden ooit aan het water. Maar op ontelbare plaatsen in ons land zijn watergangen overkluisd, omgelegd of gedempt. Niet beseffende dat deze vaak een onmisbare functie hadden in de waterafvoer. Zeker met de klimaatverandering van meer heftige buien of langere periodes van droogte is het goed deze oude watersystemen waar mogelijk weer te herstellen. 

Het Waardhuis bij Kinderdijk


In het CDA verkiezingsprogramma hebben we het watererfgoed en de kansen die dat kan bieden opgenomen. Bij nieuwe wateropgaven door klimaatveranderingen kunnen waar mogelijk oude watersystemen inspiratie bieden voor oplossingen. Behoud van waterschapserfgoed kan eveneens bijdragen aan het vertellen van ‘het verhaal van het waterschap’ en zo het waterbewustzijn onder onze inwoners versterken. Het CDA pleit voor het instellen van de waterschapserfgoedstatus conform een rijks- of gemeentelijke monumentenstatus.