hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, February 15, 2019

Verlichte boerderijenroute in Vijfheerenlanden

Jaren geleden heb ik bij Erfgoed Altena al eens voorgesteld om in Altena een verlichte boerderijenroute te houden. Helaas was er weinig animo zodat ik het idee maar weer heb laten varen. 

Rijksmonument van het hallenhuistype in Hei- en Boeicop

Het idee voor zo'n route kwam uit de Alblasserwaard, daar hielden ze al eerder zo'n boerderijenroute. Deze maand is een verlichte boerderijenroute uitgezet in Vijfheerenlanden en vanavond reden we langs de route. Prachtige boerderijen waar de grandeur van rijke boeren nog aan af te lezen is, maar ook charmante kleine boerderijtjes met een rieten dak, soms spiegelend in het water. In het bijbehorende routeboekje wordt de  historie van alle boerderijen nog eens uit de doeken gedaan. Wie het allemaal nog eens wil zien, moet zeker op klaarlichte dag nog eens langs fietsen. Morgen zijn de boerderijen voor het laatst te bekijken en te bezoeken.

17e eeuwse boerderij de Wilhelminahof in Leerdam


In 2017 stelde Erfgoed Altena voor Open Monumentendag een boerderijroute samen langs monumentale boerderijen in Dussen, Babylonienbroek en Uitwijk. Jammer genoeg goot het die dag pijpenstelen, zodat weinigen de route hebben gefietst. Maar met het plan voor een verlichte boerderijenroute in Altena ga ik toch maar weer eens de boer op.