hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, February 26, 2019

Geheimen op het dak van Fort Altena

Vanmorgen kregen we een uitgebreide rondleiding door gebouw B op Fort Altena. Sinds enkele maanden wordt dit deel gerestaureerd en daarvoor werd de grond aan de achterzijde afgegraven. 

 
Het dak van Fort Altena ligt blakend in de zon

Zo kwam het dak bloot te liggen, een bijzonder gezicht. Iets soortgelijks zagen we ook al eerder op Fort Giessen. Na de dakinspectie konden we het herstel van de voorgevel van dichtbij bekijken. Grote delen van het metselwerk worden vervangen, ook de hardstenen hoekstenen worden grotendeels vervangen. 

Nieuwe hardstenen hoekstenen voor het Fort

In het Fort zelf is te zien dat de trap naar boven wordt gedraaid, ook zijn de oude toiletgroepen gesloopt. Elders in het gebouw worden nieuwe toiletten geplaatst. Ook wordt een nieuwe keuken ingebouwd. De brasserie van Fort Altena verhuist straks van gebouw C naar gebouw B. Daar wordt ook het terras vergroot. 

Herstel van het metselwerk

Op de begane grond liet de uitvoerder overigens zien dat niet alleen in de ruimte met de zwartgeblakerde balken brand heeft gewoed in 1947, maar ook in de ruimte daarnaast. Dat had hij geconstateerd aan de hand van het metselwerk, ook zijn in deze ruimte de houten balken vervangen door stalen balken, waarschijnlijk omdat ze bij de brand teveel waren aangetast. Zo biedt het fort door de restauratie toch ook weer stof tot nieuwe verhalen. 

Ook binnen wordt het metselwerk hersteld