hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, February 25, 2019

Gevolgen van droogte vragen om nieuw beleid

Tijdens onze AB vergadering van vrijdag 22 februari kwam de bestuurlijke evaluatie van de droogtebestrijding aan de orde. Vanuit het CDA was gevraagd om een evaluatie. Het stuk stond ter kennisname geagendeerd in onze vergadering.


Droogte zichtbaar op Fort Altena


Jammer, want indien we in de toekomst vaker met droogte te maken krijgen, zullen we daar beleid op moeten ontwikkelen. Zo ontbreken in het stuk de bestuurlijke conclusies en hoe nu verder. Een van de onderwerpen die in de toekomst om beleid vragen is het grondwater. Officieel niet onze verantwoordelijkheid omdat in de Waterwet voor droogte geen wettelijke normen zijn vastgesteld, zoals bij wateroverlast wel het geval. Schade aan onroerend goed door lage grondwaterstanden moeten door huiseigenaren zelf worden opgelost, het waterschap is hier niet voor aansprakelijk. 

De wallen op Fort Altena in de droge zomer van 2018


Maar  daarmee maken we ons er wel erg gemakkelijk af. De vraag of we in de toekomst nog wel een winterpeil moeten handhaven, ligt wel degelijk op  ons bordje. En in de Waterwet moeten natuurlijk gewoon wettelijke normen worden opgenomen. Verder vraagt de aanpak van droogte natuurlijk om afstemming tussen de waterschappen. Als boeren aan de ene kant van de Bergsche Maas niet meer overdag mogen beregenen en aan de andere kant van de rivier wel, dan roept dat toch op zijn minst vragen op.