hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, February 23, 2019

Van poep naar biogas in Energiefabriek Sleeuwijk

Tijdens de laatste AB vergadering van het huidige bestuur van Waterschap Rivierenland is groen licht gegeven voor de bouw van de Energiefabriek in Sleeuwijk. Voor de bouw is een bedrag van 28,6 miljoen euro nodig. De Energiefabriek wordt gebouwd bij de rioolwaterzuivering in Sleeuwijk, deze is fors uitgebreid en verwerkt straks al het afvalwater uit het Land van Heusden en Altena op één centrale plaats.

Het college van de gemeente Altena bracht deze week een bezoek aan de plek waar de Energiefabriek wordt gebouwd


De Energiefabriek bestaat uit een slibvergistingsinstallatie die biogas opwekt. Dat kan worden opgewerkt tot aardgas en vervolgens aan het net worden geleverd. Naast het opwekken van energie draagt de energiefabriek bij aan de noodzaak om zo min mogelijk afvalstoffen te produceren. Door het rioolslib te vergisten neemt het volume van het rioolslib met ongeveer de helft af. De investering draagt straks bij aan de doelstelling om in 2020 al 40 procent duurzame energie op te wekken; in 2030 moet het waterschap klimaatneutraal zijn. 

Het ontwerp van de Energiefabriek, op het naastgelegen terrein wordt nog een zonnepark aangelegd

In de Energiefabriek wordt straks ook het slib uit andere rioolwaterzuiveringsinstallaties verwerkt. Om het extra transport in goede banen te leiden wordt een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd vanaf de Tol naar de rioolwaterzuivering in Sleeuwijk. Alvorens de weg klaar is, gaat het vrachtverkeer tijdelijk over het bestaande wegennet.