hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, March 07, 2019

Een aquaduct met botenoverzet

Vlakbij Uitwijk aan de Poortweg ligt een uniek waterschapsmonument, een aquaduct. Gebouwd ten tijde van de ruilverkaveling in de jaren zestig om zo twee peilgebieden te kunnen scheiden. Het bijzondere karakter werd door de voormalige gemeente Woudrichem ook ingezien en zij wees het aan als gemeentelijk monument

Het aquaduct aan de Poortweg bij Uitwijk


Bij het aquaduct is ook een voorziening voor een botenoverzet aangebracht. Een vergelijkbare botenoverzet is te zien bij Uppel en in de Zevenbansche Boezem lag nog een tweede botenoverzet. Zo'n botenoverzet is redelijk uniek, het element wordt beschreven in de cultuurhistorische inventarisatie van Waterschap Rivierenland uit 2008. De botenoverzet was bedoeld om de onderhoudsboot over de stuw te kunnen takelen. 


De botenoverzet bij Uppel

In het verkiezingsprogramma van CDA Rivierenland wordt een pleidooi gehouden tot het instellen van een waterschapserfgoedstatus conform rijks- en gemeentelijke monumentenstatus. 

Als oudste vorm van bestuur in Nederland hebben de waterschappen een eeuwenoude historie. Historie die gekoesterd moet worden en waar we zuinig op moeten zijn. Bij nieuwe wateropgaven door klimaatveranderingen kunnen waar mogelijk oude watersystemen inspiratie bieden voor oplossingen. Behoud van waterschapserfgoed kan eveneens bijdragen aan het vertellen van ‘het verhaal van het waterschap’ en zo het waterbewustzijn onder onze inwoners versterken.