hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, March 04, 2019

CDA luidt noodklok voor te dure dijken

Het versterken van de dijken van Waterschap Rivierenland dreigt onbetaalbaar te worden. Het CDA luidt dan ook opnieuw de noodklok voor deze dure dijken. Den Haag moet meer geld uit trekken voor waterveiligheid!

Kunstwerk langs de Waalbandijk


Ons waterschap gaat dan ook niet akkoord met het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) 2020-2025 omdat we dit niet kunnen betalen. Jaarlijks wordt elf miljoen euro uitgetrokken voor de dijkversterkingen en met de nieuwe opgave is dat bedrag niet toereikend. Ook komen de kosten van de dijkvakken Gorinchem - Waardenburg - Tiel boven het maximale bedrag van 40 miljoen dat het HWBP jaarlijks financiert. De kosten om dit voor te financieren zijn door het waterschap niet op te brengen. 

Hek op de Waalbandijk ter hoogte van Neerijnen

Toen de kosten ineens zoveel hogere bleken dan de eerste ramingen in het programma is gezocht naar bezuinigingen. Dit zijn ook gevonden, maar nog altijd zijn bijvoorbeeld voor het dijkvak Gorinchem-Waardenburg de kosten nog steeds 2,5 keer zo hoog als aanvankelijk geraamd (520 miljoen i.p.v. 196 miljoen euro). Voor Tiel-Waardenburg zijn de kosten gestegen van 137 miljoen naar 303 miljoen euro. Met de huidige inzichten is al duidelijk dat het traject Gorinchem-Waardenburg vertraging op gaat lopen. Ook andere trajecten moeten worden bijgesteld. Blijft ons rivierengebied zo 'onderverzekerd' als onze dijken niet tijdig aan de nieuwe veiligheidsnormen kunnen voldoen? 

Kunstwerk de Steenkruier van Joep Faddegon ter herinnering aan dijkverzwaring in 1997


Maandagavond spreken we in Tiel weer over deze te dure dijken. Voor het CDA is dit een Gordiaanse knoop; veiligheid staat met stip op nummer een voor ons. Maar we willen ook betaalbare waterschapslasten. Dus moet er meer geld komen uit Den Haag!