hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 03, 2019

Polderdame in het Middeleeuwse Wijk

In Wijk werd in 1491 een vrouw benoemd in de functie van gezworene van het dorp Wijk. Gezworenen hadden als belangrijkste taak het omslaan en invorderen van belasting- en waterschapslasten. 


Het Middeleeuwse stadje Heusden

Voor deze functie werd in de 15e eeuw onder brede lagen van de bevolking gerekruteerd. De eigen naam van de vrouw uit Wijk is niet bekend, maar haar burgerlijke staat wel. Zij was de weduwe van Wouter Andriessen. Meer over deze historie is terug te lezen in de dissertatie van Peter Hoppenbrouwers, hij deed uitgebreid onderzoek naar de Middeleeuwse samenleving in Heusden.  

De stad Heusden


Bestuurlijke en andere functies in het waterbeheer waren in de Middeleeuwen voorbehouden aan belanghebbenden, onder hen bevonden zich ook in die tijd al vrouwen. Vaak gaat het dan om weduwvrouwen die in het bezit zijn van grond, gehuwde vrouwen komen in de administratie van de polderbesturen niet voor. Een groot deel van de boerenbevolking in de Middeleeuwen was betrokken bij het lokale waterbeheer, het merendeel van hen bestond echter uit mannen. Maar als vrouwen al grondeigenaar waren, hadden ze net als mannen stemrecht in de polderbesturen, zo schrijft Milja van Tielhof in het artikel 'Molenmeesteressen en andere polderdames'.  Het is gepubliceerd in tijdschrift Historica voor gendergeschiedenis. Een exemplaar van het tijdschrift kan besteld worden via de website van Historica.