hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, May 06, 2019

Verdwenen water in Werkendam


De HistorischeVereniging Werkendam en De Werken c.a. houdt van maandag 13 tot en met zaterdag 18 mei in d'Altenaer de mini-expositie ‘Verdwenen water’. De Historische Vereniging brengt daarin alle verdwenen waterwegen in en rond Werkendam in kaart. 

Nieuwe duiker in Schenkeldijk op plek waar ooit het riviertje De Werken stroomde


Letterlijk, door met behulp van oude kaarten op een hedendaagse kaart inzichtelijk te maken waar water was. Maar ook door met oude foto’s, tekeningen en afbeeldingen een levendig beeld te creëren van het waterrijke Werkendam in de 19e en vroege 20e eeuw. We noemen Werkendam wel eens gekscherend ‘het Venetië vanBrabant’. Daar zie je weliswaar nu niets of weinig meer van terug, maar zo’n honderd jaar geleden kon je dat met enig recht zeggen. Wie kent nog de Binnenhaven, de Bermsloot, de Ka-sloot, de Botersloot, de Neer, het kanaaltje en de slotgracht om de reeds verdwenen burcht? Ouderen voor een deel nog wel, maar sommige wateren zijn uit ons collectief geheugen verdwenen en nagenoeg vergeten. Het is té lang geleden. 

Werkzaamheden aan de Schenkeldijk voor het leggen van nieuwe duiker

De expositie is van  maandag t/m donderdag 14.00-16.00 uur, vrijdag en zaterdag: 10.00-12.00 uur en 14.00-16.00 uur en donderdagavond en vrijdagavond 19.00-21.00 uur te zien in d'Altenaer aan de Van Tienhoven van den Boogaardstraat te Werkendam. Bezoekers betalen een symbolische bijdrage van een euro.