hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, August 26, 2019

Gemeente toch verantwoordelijk voor herstel Kaaie Paole

Ondanks eerdere twijfels over de rechtmatige eigenaar van de Kaaie Paole in Veen blijkt dit toch echt de gemeente te zijn. Dat blijkt uit nader onderzoek door Waterschap Rivierenland.



De palen staan weliswaar op grond die in eigendom is van Waterschap Rivierenland, zodat je zou verwachten dat zij juridisch eigenaar zijn. Ook omdat de palen cultuurhistorisch gezien van het waterschap zijn omdat het gaat om grenspalen tussen twee waterschappen.

De Kaaie Paole sieren de kaft van het boek Grenspalen in Nederland


Maar sinds de overdracht van de wegen op 20 augustus 1996 in het kader van de Wet Herverdeling Wegen valt het opstalrecht van de weg onder de gemeente.  In de wegenverkeerswet van 1994 wordt het begrip weg zodanig omschreven dat de wegberm onderdeel uitmaakt van die weg. Formeel gezien ligt de verantwoordelijkheid voor de grenspalen dan ook bij de wegbeheerder en dat is de gemeente. In dit geval de gemeente Altena die per 1 januari 2019 is gevormd. De gemeente gaat de schade herstellen en de schade verhalen op de dader die de palen kapot heeft gereden in de nacht van 12 augustus.