hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, August 29, 2019

Wat doen we met het Waardhuis in Kinderdijk?

Het Waardhuis in Kinderdijk is een van de pareltjes van Waterschap Rivierenland. De historie van het pand gaat terug tot 1581, in 1644 is het pand ingericht als vergaderzaal voor het bestuur van de Overwaard. 

Het Waardhuis in de jaren vijftig met de sluis in de Lekdijk


Vanuit de vergaderkamer heb je prachtig uitzicht op de boezems en de molens van Kinderdijk. Op de verdieping is slaapgelegenheid voor dijkgraaf en heemraden, als waakzaamheid was geboden door hoge rivierwaterstanden. Op Open Monumentendag is het pand te bezichtigen, maar daarvoor moet je je wel vooraf opgeven. Een bezoek is echt een aanrader, mede vanwege de prachtige collectie hensbekers in het pand. 

De molens van Kinderdijk


Het Waardhuis is zelden te bezichtigen, maar misschien komt daar nog weleens verandering in. In een memo over de mogelijkheid tot het inrichten van een bezoekerscentrum in het J.U. Smitgemaal wordt aangekondigd dat ook gekeken gaat worden naar het toekomstig gebruik van het Waardhuis. Het gebruik van deze ruimtes moet worden afgestemd op het gebruik van het J.U. Smitgemaal. Tegelijkertijd met het onderzoek naar het Waardhuis wordt ook de relatie met het SWEK tegen het licht gehouden. Medio 2020 moet het bestuur van Waterschap Rivierenland een besluit nemen over de inrichting van het gemaal tot bezoekerscentrum. Het nieuwe bezoekerscentrum van het SWEK bij de molens van Werelderfgoed Kinderdijk wordt 7 september geopend door Prinses Beatrix. 

Het nieuwe bezoekerscentrum bij de molens van Kinderdijk