hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, October 15, 2019

Bouwen op het Hoeuffterrein in de uiterwaarden

Vanavond werd in het onderkomen van de Graaf Reinaldalliantie een bijeenkomst gehouden door de gemeente West-Betuwe over de toekomstige inrichting van het Hoeffterrein in Vuren. 
Het buitendijkse Hoeuffterrein in Vuren


In februari van dit jaar werd bekend dat het terrein is aangekocht door het waterschap om ruimte te maken voor het buitenwaarts versterken van de dijk Gorinchem-Waardenburg. In 2013 lag er al een plan voor herinrichting van de uiterwaard, maar het bleef bij een plan. Door de aankoop van het Buko terrein door het waterschap zijn de plannen opnieuw opgepakt. Tijdens de avond in Vuren mochten bewoners en belangstellenden hun eigen ideeën voor het gebied kenbaar maken. Dat gebeurde aan de hand van de drie thema's natuur, dijkpark en woningbouw. 

Schets van herinrichting met natuur


Bij de inrichting van het terrein met natuur zijn vooral recreatie mogelijkheden benoemd zoals aanleg ijsbaan, pluktuin, vissteiger, dierenparkje etc. Vrijwel iedereen wil de schoorsteen van de voormalige steenfabriek behouden. Meerdere dorpsbewoners vertelden verder over het storten van veel afval in de uiterwaarden, daar worden nu bodemmonsters van genomen. Een deel van het terrein is particulier eigendom, het is nu vrij toegankelijk. Maar vanaf 2020 wordt het terrein weer afgesloten, zo liet de eigenaar in Vuren weten.

De schoorsteen van de voormalige steenfabriek in de uiterwaarden bij Vuren


Het dijkpark moet straks aangelegd worden op de brede binnenberm, voorstellen zijn hier fiets/wandelpad, groene speeltuin, picknickplekken en eventueel bomen. Verder een pleidooi om aandacht te schenken aan de zichtlijnen. Voor woningbouw ligt een plan voor nieuwbouw op de dijk na de dijkversterking. Op het terrein van de voormalige steenfabriek zijn ook woningbouwplannen, daarbij moet wel rekening gehouden worden met hoogwaterstanden. Ideeën vanuit het publiek waren drijvende woningen en bouwen aan een insteekhaven. Dorpsbewoners zien liever geen hoogbouw. 

Ideeen voor herinchting met natuur