hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, September 26, 2019

Agrarische sector in Altena pakt 'klimaathandschoen' nog niet op

In 2014 en 2015 werd Altena getroffen door hoosbuien, die zorgden voor veel schade voor de boeren in het gebied. In september 2015 ontvingen de boze boeren het waterschap en lieten met de voeten in de klei zien wat de gevolgen waren. 


De uitvoering van het maatregelen pakket


Waterschap, gemeente en ZLTO vormden een werkgroep en samen kwamen ze tot een maatregelenpakket. Een van de voorstellen was een onderzoek naar een retributie regeling samen met de agrarische sector. Maar ook gemeente en waterschap zelf namen maatregelen om Altena waterbestendiger te maken. Nu bijna alle maatregelen zijn uitgevoerd is teruggekeken op de uitvoering van alle maatregelen. Helaas moeten we als waterschappers constateren dat de maatregelen van de agrarische sector zelf niet of nauwelijks zijn uitgevoerd. Reden om vanuit het waterschap een brief te schrijven naar de ZLTO en hen te wijzen op het niet uitvoeren van het overeengekomen maatregelenpakket. Wel een brief met een uitnodigend einde:

Wij hopen dat de agrarische sector de ‘klimaathandschoen’ stevig oppakt en het voortouw neemt om ook in het akkerbouwgebied adequate maatregelen te treffen voor een klimaat- en toekomstbestendige polder.