hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, November 09, 2019

Hoe gaan we de bever indammen?

De groei van het aantal bevers vormt steeds vaker een veiligheidsrisico. Bevers kunnen grote gangen graven en ondermijnen zo onze dijken. De verwachting is dat het aantal bevers blijft doorgroeien. 




Maandag spraken we in de commissie waterveiligheid over de toenemende schade door bevers. Afgezien van de veiligheid zijn hoge kosten gemoeid met het bestrijden van bevers. Per geval gaat het om gemiddeld 10.000 euro; in 2018 had ons waterschap te maken met tien overlast meldingen van bevers. Tot nu toe wordt getracht via preventie te voorkomen dat bevers in dijken gaan graven; dan kunnen de kosten per bever oplopen tot 20.000 à 30.000 euro. 

Bevers graven gangen in onze dijken

Bevers zijn beschermde dieren die niet zomaar afgeschoten mogen worden. Dat kan alleen indien ontheffing wordt aangevraagd op de Wet Natuurbescherming. Dan moet sprake zijn van ernstige overlast en in het belang van veiligheid. Daarvoor is het wel nodig een beverprotocol op te stellen, daar wordt door het waterschap hard aangewerkt. 

Verspreiding van bevers door ons land


Het afgeven van een vergunning gebeurt door de provincie. Voor de provincie Zuid-Holland en Gelderland zijn de beverprotocollen bijna gereed, aan die voor de provincie Utrecht wordt nog gewerkt. Brabant heeft al een beverprotocol sinds 2013, maar waterschap Rivierenland maakt daar geen gebruik van. In de nota bestrijding plaagsoorten wordt de bever wel genoemd, maar wordt voorgesteld te kiezen voor controleren in plaats van elimineren. Hoewel de bever een inheemse diersoort is, lijkt wachten met maatregelen tot de bevers een 'plaag' zijn geworden zoals bijvoorbeeld exoten zoals de Amerikaanse rivierkreeften  of de waternavel een slecht plan. Het doden van bevers om zo de populatie te beheersen lijkt dus onvermijdelijk.

De populatie blijft groeien