hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, October 30, 2019

Jacoba als sluitstuk van maand van de geschiedenis

Nog een dagje en dan is de maand van de geschiedenis 2019 weer verleden tijd. Het thema was Hij/Zij en de voorstelling van ridder Jacoba in de Werf in Woudrichem paste daar mooi in.

Genieten van ridder Jacoba in de Werf




Want klopte het nu echt dat jonkvrouwe Jacoba van Beieren niet kon lezen, omdat meisjes niet horen te leren lezen? Of hadden de twee schildknapen dat maar verzonnen om de voorstelling nog een beetje theatraler te maken? De kinderen genoten van de voorstelling en met hen de ouders. Want eigenlijk kon Jacoba alles. Aan het einde van de voorstelling was daar de enige echte en laatste ridder Koenraad, die beloofde Jacoba te leren lezen en schrijven.

De saaie oom Jan las de brieven voor aan Jacoba

De voorstelling over ridder Jacoba was onderdeel van het Jacoba van Beierenjaar. het hele jaar door waren er activiteiten rondom Jacoba. Op 12 november is de laatste activiteit gepland, dan geeft streekarchivaris Hildo van Engen een lezing over Jacoba in Woudrichem. 

En ze leefden nog lang en gelukkig...............