hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, November 01, 2019

Deltacommissaris Peter Glas vreest geen tekort voor waterveilligheid


Deltacommissaris Peter Glas was vanmiddag te gast in Tiel op het kantoor van Waterschap Rivierenland. Tijdens de waterbijeenkomst van de CDA Bestuurdersvereniging vertelde hij vooral over ruimtelijke adaptatie om zo klimaatveranderingen op te kunnen vangen. 

Links Peter Glas, midden Lea van der Tuin en rechts Hanke Bruins Slot


Hij legde nog maar eens uit dat jaarlijks een miljard euro beschikbaar is voor het deltaprogramma. Van dat geld is jaarlijks 400 miljoen voor waterveiligheid tot een maximum van 40 miljoen per project per jaar. Hij liet weten geen signalen te hebben over geldtekort voor waterveiligheid. Toch worstelt ons waterschap nog steeds met de hoge kosten voor haar dijktrajecten en vreest voor lastenverzwaringen. Een voorstel om opnieuw te kijken naar de verdeling van de kosten van 50/40/10 (50 procent door het rijk, 40 procent door alle waterschappen samen en 10 procent door het waterschap waar de dijk wordt versterkt). leek hem niet opportuun. Vooral omdat de tien procent eigen bijdrage was bedoeld om de doelmatigheid van besteding van de gelden te stimuleren. Een verdeling van 60/40, waarbij de bijdrage van het eigen waterschap vervalt, zou dat te niet doen, zo stelde de deltacommissaris. Overigens lieten andere waterschappers weten ook te worstelen met het HWBP programma en financiering van de dijken zoals het Zeeuwse Scheldestromen. Ook is het maar de vraag of we ondanks de miljardeninvestering wel voldoende geld hebben voor het waterbeheer in de toekomst. Misschien biedt dan het investeringsfonds waarover in Den Haag wordt gesproken uitkomst, een van de mogelijke bestemmingen is infrastructuur en daar vallen dijken zeker onder. 


 
De waterschappers waren te gast in Tiel

Hanke Bruins Slot, gedeputeerde in Utrecht, was gespreksleider en zei liet weten op de KMA al te hebben ingezien dat de conflicten in de wereld in toenemende mate zullen gaan over water, geldt dat ook voor de financiering van bv. dijken? Met wie moeten we allemaal 'concurreren' voor voldoende geld voor waterveiligheid? Verder wees Peter Glas op de risicodialoog, waarbij wateroverlast, hittestress, droogte en regionale overstromingen in de regio's wordt opgepakt. Daarbij speelt ook waterbewustzijn een rol, beseffen we wel dat grote delen van ons land onder de zeespiegel liggen. Samenwerking met alle overheden blijft daarom broodnodig, zoals ook bleek uit de presentatie van Lea van der Tuin, wethouder in Appngedam. Zij hamerde vooral op communicatie met bewoners. 

Ter afsluiting van de waterbijeenkomst gaf Peter Glas aan dat hij streeft naar verankering van ruimtelijke adaptatie in beleid vanaf 2020. En als uitsmijter vroeg hij zich af of waterschappen bij hun aanbestedingen duurzaamheid meenemen, die eis ontbreekt namelijk nogal eens.